Hlavní stránkaMacJak smazat nebo skrýt uživatelský účet v Mac OS X

Jak smazat nebo skrýt uživatelský účet v Mac OS X

Může se stát, že budete potřebovat smazat jeden z uživatelských účtů na vašem Macu. Jak na to? Máte na svém Macu uživatelský účet, který už nevyužíváte? Děláte si pořádek ve svém počítači? Ať už jsou vaše důvody ke smazání účtu jakékoliv, máme pro vás návod, jak na to. Dozvíte se také, jak účet pouze skrýt.

Jak smazat nebo skrýt uživatelský účet v Mac OS X

Může se stát, že budete potřebovat smazat jeden z uživatelských účtů na vašem Macu. Jak na to? Máte na svém Macu uživatelský účet, který už nevyužíváte? Děláte si pořádek ve svém počítači? Ať už jsou vaše důvody ke smazání účtu jakékoliv, máme pro vás návod, jak na to. Dozvíte se také, jak účet pouze skrýt.

V našem návodu se dozvíte, jak smazat jakýkoliv uživatelský účet na vašem Macu, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o účet pro hosta nebo administrátorský účet. Mějte, prosím, na paměti, že smazáním účtu nejen odepřete danému uživateli přístup k počítači, ale dotyčný přijde ve většině případů i o veškeré nezálohované soubory a data. Data z domácí složky uživatele účtu, který budete mazat, je tedy možné zachránit, ale ve většině případů budete chtít asi s účtem smazat úplně všechno.
Jak smazat uživatelský účet na Macu

POZOR: Proces smazání je nevratný! Ujistěte se, že data, která chcete zachovat, jsou zálohována.

  • V liště menu v horní části obrazovky klikněte na Apple Menu  a zvolte Předvolby systému.
  • Klikněte na „Uživatelé a skupiny“.
  • Klikněte na ikonku zámku v levém dolním rohu pro provedení změn a zadejte heslo ke svému počítači.
  • Vyberte účet, který chcete smazat.Snímek obrazovky 2016-06-09 v 8.18.46
  • Klikněte na symbol „-“ v dolní části levého panelu s účty.
  • Zobrazí se vám okno se třemi možnostmi, které můžete před samotným smazáním provést.Snímek obrazovky 2016-06-09 v 8.19.09

– smazat účet, ale ponechat domovskou složku na obrazu disku

– smazat účet, ale ponechat domovskou složku v příslušném adresáři

– smazat účet a veškerá s ním spojená data

  • Pečlivě zvažte, kterou možnost vyberete, a klikněte na Smazat uživatele.
  • Pokud jste zvolili smazání účtu i s domovskou složkou, veškeré soubory, data a aplikace, spojené s účtem, budou smazány. Pokud zvolíte zachování domovské složky, naleznete ji v umístění /Users/ nebo Deleted Users.
  • Smazání existujícího účtu je trvalé a nevratné, ale současně můžete kdykoliv založit jiný účet, ať už „bezpečný“ pro děti, nebo třeba pro hosta. Další možností je účet „skrýt“.

Jak skrýt uživatelský účet na Macu

Jako uživatel Macu s více uživatelskými účty možná budete jeden z nich chtít skrýt tak, aby se nezobrazoval na uvítací obrazovce. Často to bývá například administrátorský účet, používaný na firemních počítačích k údržbě stroje a systémovým úpravám. Na rozdíl od předchozího návodu následujícími kroky účet nevymažete, ale pouze ho skryjete.

Budete potřebovat Terminál a operační systém OS X Yosemite či novější.

  • Přihlašte se do Macu pod účtem, který chcete skrýt. Vyhledáním ve Spotlightu nebo přes Aplikace -> Utility otevřete Terminál, kde si nejprve zjistíte krátký název účtu, který potřebujete skrýt – většinou bývá shodný s názvem domovské složky daného uživatele.
  • Zadejte do Terminálu následující příkaz, kde ACCOUNTNAME nahradíte názvem domovské složky: sudo dscl . create /Users/ACCOUNTNAME IsHidden 1
  • Pokud tedy chcete skrýt účet s názvem „admin“, příkaz bude vypadat takto: sudo dscl . create /Users/admin IsHidden 1

Po restartu můžete vidět, že daný účet zmizel ze seznamu avatarů. Nenajdete ho ani při rychlém přepínání uživatelů v menu nebo při odhlašování z OS X.