Hlavní stránkaJablečné novinkyNastavte si automatický restart Macu při zamrznutí systému – nebo ho deaktivujte

Nastavte si automatický restart Macu při zamrznutí systému – nebo ho deaktivujte

mac-restart

Nové Macy s macOS (nebo poslední verzí Mac OS X) by se měly ve svém výchozím nastavení samy rebootovat v případě zamrznutí systému. Jedná se svým způsobem o preventivní opatření, které má uživatelům zabránit v provedení vynuceného restartu – Mac to zkrátka v případě zamrznutí udělá za něj. Většina uživatelů na tomto nastavení nejspíš nebude chtít nic měnit, pokročilí majitelé Maců však jistě z nejrůznějších důvodů uvítají možnost automatického restartování počítače vypnout a zapnout dle potřeby.

Zkontrolujte automatický restart

  • Spusťte Terminál (Finder -> Aplikace -> Utlity -> Terminál) a do příkazové řádky zadejte následující text:

sudo systemsetup -getrestartfreeze

  • Po zadání hesla se vám zobrazí jedna ze dvou následujících variant sdělení:

Restart After Freeze: On

Restart After Freeze: Off

  • Výchozí nastavení pro většinu Maců by mělo být „On“, a doporučujeme vám, abyste ho takto ponechali.

Nastavení automatického restartu

Pokud jste pokročilým uživatelem a přejete si deaktivovat automatické restartování Macu v případě zamrznutí systému, zadejte do Terminálu příkazy podle následujících pokynů.

Aktivace automatického restartu po zamrznutí:

sudo systemsetup -getrestartfreeze on

Deaktivace automatického restartu po zamrznutí:

sudo systemsetup -setrestartfreeze off

Mějte na paměti, že pokud funkci automatického restartování vypnete, Mac se vám v případě zamrznutí „zasekne“ na aktuální obrazovce po dobu, jejíž délku lze jen těžko předvídat, a leckdy se ani „násilný“ restart ze strany uživatele nesetká s žádoucí odezvou. Proto by běžní, amatérští uživatelé měli tuto funkci ponechat zapnutou. Samozřejmě se vám i s ní může stát, že Mac zamrzne a nerestartuje se – v extrémních případech budete muset vyjmout baterii, případně ji nechat vybít.

Je zajímavé, že funkci automatického restartu bylo možné nastavit klasicky v Předvolbách systému, a to u starších verzí OS X. S upgradem na vyšší operační systém se však Apple rozhodl ponechat tuto funkci zapnutou ve výchozím nastavení.